Fire enkle juleoppskrifter
I julen ønsker vi alle å trylle frem noe vakkert på bordet. Men det er dessverre også en travel og til tider stressende periode. Har du rett og slett lite tid? Ikke bekymre deg, YourSurprise-kokken Leopoldo Castillo har laget fire enkle juleoppskrifter for deg. Med disse fire rettene har du en komplett og også veldig festlig julemiddag på bordet på et blunk!
Løp, fly og hopp
Vi vet det alle: vi liker å pakke ut og imponere med julemiddagen vår. Og vi ønsker selvfølgelig at alle skal ha det så mye som mulig. Men det er et skikkelig dilemma, for samtidig ønsker vi å bruke minst mulig tid på det. I den ideelle verden vil vi kanskje tilbringe dager på kjøkkenet for å forberede den perfekte julemiddagen, men virkeligheten er annerledes. Vi løper fra butikk til butikk for innkjøp, pynter huset fra topp til tå, glir fra julebrus til julebrus og i mellomtiden prøver vi også å gi barna oppmerksomhet og tid. Og da også alle bremsene løse på kjøkkenet? Ærlig talt, det er bare ikke tilfelle. Vi forstår! Derfor ba vi hussjefen til YourSurprise om å sette sammen en julemiddag bestående av enkle juleoppskrifter. De fire rettene utgjør til sammen en komplett middag. På denne måten finner du den perfekte balansen mellom tiden du legger ned og den kulinariske middagen du får ut av det. Lykke til og nyt måltidet!
Vi antar at du spiser med en stor gruppe, så oppskriftene er for ti personer. Skal du spise med en mindre gruppe kan du selvsagt justere mengdene selv.
Forrett: Laksetartar (10 personer)
Hvorfor en enkel juleoppskrift?
Denne oppskriften er enkel å lage og det tar ikke mye tid. Den kommer på bordet om tretti minutter! Dessuten har den en høy festlighetsverdi, fordi du kan servere den veldig pent og den smaker deilig.
Ingredienser:
- 450 gram rå laks, uten bein og skinn
- 1 sjalottløk
- 1 avokado
- 2 ts kapers
- 2 ts olivenolje
- 2 ts fersk gressløk
- 2 ts limejuice
- 2 ts grov sennep
- 1 klype salt
Tilnærming:
- Skjær laksen på langs i åtte biter. Skjær disse stykkene igjen i åtte stykker i bredden. Skjær bitene som nå er igjen i åttedeler igjen. Du bør sitte igjen med små firkanter med laks. Legg laksen i en bolle.
- Skjær avokadoen i små biter slik at bitene blir like store som lakseterningene. Finhakk også sjalottløk, gressløk og kapers og bland alt sammen i bollen.
- Tilsett olivenolje, limesaft, sennep og salt og bland alt lett. Oppbevar i kjøleskapet til du skal servere.
- Når du er klar til å servere retten har du flere alternativer. Tartaren kan du legge på bordet i en fin bolle som snacks med tortillachips. En overraskende vri for denne julen! Eller du velger den tradisjonelle måten på en tallerken. Da er det fint å servere den med toast, eller agurkskall som lavkarbo-alternativ. Pynt med en limeskive og litt fersk gressløk og du er ferdig!
Hovedrett: Juleskinke med lønnesirup (10 personer)
Hvorfor en enkel juleoppskrift?
Det høres komplisert ut å tilberede en skinke, men det er mye enklere enn du tror! Og andre synes også det er komplisert, så du kommer garantert til å ta poeng med denne festlige retten. Det tar litt tid, men det ideelle er at du også kan lage juleskinken to dager i forveien. Slik kan du spre arbeidet og du har hendene fri på selve dagen. Og når du forbereder skinken, kan du gjøre en annen (jule)jobb ved siden av. Du trenger ikke din fulle oppmerksomhet for å tilberede denne oppskriften.
Ingredienser:
- 5 kilo skinke, på beinet
- 1 kanelstang
- 1 ts pepperkorn
- 1 ts korianderfrø
- 2 laurbærblad
- 25 nellik
For glasuren:
- 200 ml lønnesirup
- 2 ss grov sennep
- 2 ss worcestershiresaus
- 2 ss soyasaus
Tilnærming:
- Legg skinken i en stor gryte og tilsett kaldt vann slik at skinken er nesten helt nedsenket. Tilsett urter og laurbærblad. Kok opp vannet. Når vannet koker, senk varmen. La det småkoke i ca 1 time og 50 minutter. Når vannet fordamper, tilsett kokende vann igjen. Hvis skum vises på vannet, skum det av.
- Hell forsiktig av kokevæsken. Du kan oppbevare den og bruke den som base til suppe om du vil. Du setter ovnen på 190 grader (170 for varmluftsovn eller innstilling 5 for gassovn). La skinken avkjøles en stund mens ovnen varmes opp. Legg skinken i en stor stekepanne. Skjær bort skallet slik at det blir et jevnt lag med fett igjen. Lag spalter i fettet ved å skjære i et mønster på kryss og tvers. Fordel nellikene over skinken og legg dem inn i kjøttet. Du kan nå gjøre ferdig skinken, som beskrevet i neste trinn, men du kan også oppbevare den i kjøleskapet i opptil to dager.
- Bland ingrediensene til sausen i en bolle. Hell halvparten over skinken og stek i ovnen i 15 minutter. Ta nå skinken ut av ovnen og hell resten av sausen over skinken. Skinken går tilbake i ovnen i 35 minutter. I mellom tar du kjøttet ut tre-fire ganger for å helle kokevæsken og sausen over skinken igjen slik at den trekker godt inn i kjøttet. Du snur også kjøttet i mellom slik at det steker jevnt. Når skinken er klar, la den hvile i minst 15 minutter til før du skjærer den i skiver. Du kan spise skinken med en gang, men det som også kan være nyttig i de travle høytidene: den kan også oppbevares i kjøleskapet i to dager og deretter serveres kald. Det er minst like lekkert!
Siretter: Stekt poteter med sprøstekt bacon (10 personer)
Hvorfor en enkel juleoppskrift?
Dette er en enkel juleoppskrift fordi det kreves få handlinger før retten er på bordet. Du koker potetene og så går de i ovnen, ellers har du lite arbeid. På relativt kort tid og med liten innsats har du tryllet frem en festlig siderett på bordet.
Ingredienser:
- 5 kilo skinke, på beinet
- 1,5 kilo poteter
- 200 gram bacon i skiver
- 3 ss olivenolje
- ¼ teskje svart pepper
- 150 gram parmesanost
- 70 gram finhakket persille
Tilnærming:
- Forvarm ovnen til 220 grader med rist på laveste innstilling.
- Vask potetene godt og del dem i fire. Legg dem i en kjele med vann og kok opp. Tilsett en liten teskje salt og la det koke i 12-15 minutter eller til det er lett å skjære gjennom med en kniv. Ikke overkok potetene, de skal ikke smuldre. Tøm dem og sett dem til side.
- Mens potetene koker, skjærer du baconskivene på langs i strimler. Så kutter du disse bitene igjen i bredden til du sitter igjen med biter på ca 1,5 centimeter. Stek baconet til det bare ikke er sprøtt. La baconet renne av på kjøkkenpapir. Lagre forkortelsen til senere.
- Fordel olivenoljen og baconfettet over en langpanne. Legg potetene i vognen med innmaten ned. Tilsett salt og pepper etter smak. Stek potetene i ovnen til de er sprø, ca 35-40 minutter.
- Ta potetene ut av ovnen og server med fersk persille og parmesanost.
Dessert: Tiramisu med en vri (10 personer)
Hvorfor en enkel juleoppskrift?
Du kan selvfølgelig fortsette og fortsette med å dele egg og visp eggehviter for den perfekte tiramisuen. Dette er fint hvis det lykkes, men hvis det mislykkes taper du mye tid. Det du også kan gjøre er å justere den litt. Med denne tiramisuoppskriften tilsetter du lett pisket krem, slik at det ikke må brukes proteiner. Mye raskere og garantert suksess. Og det er en god sjanse for at gjestene dine ikke en gang legger merke til det.
Ingredienser:
- 4 kopper espresso, eller en kafé for fire kopper sterk kaffe
- 2 ts melis
- 50 ml amaretto, eller en annen likør du liker
- 1 Panettone, dette er et italiensk julebrød. Hvis dette ikke er tilgjengelig, legg til ladyfingers.
- 1 vaniljestang, halvert og frø skrapt ut
- 150 gram melis
- 200 ml kremfløte, pisket til det dannes små hauger når du tar vispen eller mikseren ut av bollen
- Kakaopulver
- Mørk sjokolade, revet til pynt
Tilnærming:
- Bland espresso, melis og amaretto i en stor bolle. Skjær panettonen i 1 cm brede skiver og tilsett kaffeblandingen. La den trekke seg skikkelig inn.
- Bland vaniljefrø, mascarpone og melis i en annen bolle. Tilsett kremfløten og bland ved å røre forsiktig.
- Legg halvparten av panettonen i en stor bolle. Legg halvparten av mascarponeblandingen på toppen. Deretter følger det siste laget med panettone og det siste laget med mascarpone.
- Avslutt med et lag kakaopulver og sett det i kjøleskapet i ca to timer for å stivne. Før servering, legg på et lag med sjokoladespon. Nyt middagen din!
Leter du fortsatt etter vakkert tilbehør til kjøkkenet eller til å dekke julebordet? Følgende varer er absolutt ikke malplassert under julemiddagen!